poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Na przekór sobie samej :)

Od pisania o jedzeniu zgłodniałam i uznałam, że czas najwyższy zrobić sobie małą i szybką kulinarną przyjemność :)


Zupa z kukurydzy!

Składniki
3 - 4 marchewki
mała pietruszka
bardzo mały kawałek selera
równie niewielki kawałek pora
pół cebuli
puszka kukurydzy
natka pietruszki
śmietana 12%
kostka rosołowa warzywna
sól, ostra papryka


Obieramy i myjemy włoszczyznę. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce masła, kiedy będzie lekko zarumieniona dodajemy włoszczyznę (każdą marchew podzieliłam na pół), zalewamy wrzątkiem (ok 1,5 litra).  Dorzucamy puszkę kukurydzy oraz kostkę warzywną i gotujemy 40 minut. Po tym czasie wyławiamy pietruszkę, seler, por, połowę marchewki a resztę miksujemy. Doprawiamy odrobiną papryki. Możemy jeszcze pogotować 15 - 20 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy dwie łyżki śmietany, posypujemy posiekaną natką pietruszki i mamy gotową zupę :) Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz