poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Sabat czarownic!

Witajcie po paru dniach przerwy :) 
W ostatnim tygodniu mocno zaniedbałam moje gotowanie, nie wynika to jednak z lenistwa, czy znudzenia, a z zupełnie innego, bardzo życiowego powodu. Otóż, M wyjechał! Zostałam sama w naszym królestwie ( z Midi oczywiście! ).
Nie czerpię zbyt dużej przyjemności z gotowania wielkich, atrakcyjnych potraw dla samej siebie, więc zadowalam się głównie jogurtami i musli, porzucając na tych parę dni moją euforię... 
Nie zupełnie jednak :) Aby wykorzystać przyjemnie i miło weekend, zaprosiłam na kolację niewielkie grono swoich przyjaciółek. Każda z innym charakterem i osobowością - przyniosła inny alkohol (mieszanka wybuchowa), a ja zajęłam się kuchnią :) I oto efekty:


Zapiekanka z ziemniaków i brokuła



Składniki:
8 ziemniaków
2 brokuły
3 cebule dumki
1 nieduża czerwona cebula
300g pomidorków koktailowych
80g sera gorgonzola
200g tartego żółtego sera
śmietana 22%
rama cremfine do gotowania
czosnek
sól, pieprz

Ziemniaki obieramy i gotujemy 20 minut w osolonej wodzie, kiedy przestygną kroimy w plasty grubości ok pół centymetra. 
Brokuła podgotowujemy 10 minut i dzielimy na części. Drobno siekamy cebulę i podsmażamy na maśle, dodając sól i pieprz.
Przygotowujemy sos: podrzewamy w rondlu śmietanę cremfine, rozpuszczamy w niej gorgonzolę, dodajemy dwie łyżki śmietany 22%.
W naczyniu żaroodpornym lub na blasze układamy plastry ziemniaków i polewamy je częścią sosu, wysypujemy na nie podsmażoną wcześniej cebulę i na to wyciskamy 4 ząbki czosnku. Teraz układamy na wszystkim podzielone brokuły, całość solimy, pieprzymy i polewamy resztą sosu.
Dzielimy pomidory na ćwiartki, kolejne cztery ząbki czosnku kroimy w cienkie paseczki, mieszamy ze sobą te składniki i układamy na zapiekance. Całość posypujemy tartym serem i pieczemy pod folią aluminiową 30 minut i 10 minut bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Ready!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz