czwartek, 7 kwietnia 2011

Tarta na rozładowanie nerwów!

Dzisiejszy dzień, nie wiedzieć czemu, minął bardzo nerwowo. Od rana pogrążam się w stresach, w dużej części zupełnie niepotrzebnych i kreowanych przeze mnie samą....
Postanowiłam nagromadzone przez cały dzień nerwy wykorzystać w kuchni i przyrządzam na kolację tartę ze szpinakiem. W moim domu rodzinnym nie robiło się tart. Przynajmniej nie przypominam sobie takowych. Zapoznałam się z tą potrawą dzięki wspaniałej książce Doskonała Kuchnia Polska Marka Łebkowskiego. Swoją drogą jest to moja ulubiona książka kucharska, z której czerpię wiele inspiracji.
Dzisiejsza tarta jest jedną z takich inspiracji, zrobioną jednak z moimi dodatkami i zmianami.


Tarta ze szpinakiem





Składniki:

Ciasto:
210 g mąki tortowej
140 g masła
łyżeczka śmietany22%
żółtko
sól

Farsz:
opakowanie mrożonego szpinaku
130 g sera gorgonzola
60g żółtego sera
duża cebula
czosnek
śietana 22%
4 jajka
sól, pieprz

Przygotowanie spodu tarty:
Masło siekamy i mieszamy z mąką oraz odrobiną soli, dodajemy żółtko i śmietanę i zagniatamy. Jeśli ciasto nie chce się połączyć w jednolitą, gładką masę dolewamy odrobinę ciepłej wody. Ugniatamy dokładnie, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 15 minut do lodówki. 
Rozwałkowujemy ciasto i układamy w okrągłej formie tak, by zajęło również brzegi (jeśli nie mamy okrągłej, możemy spróbować zrobić tartę w innym kształcie). Nakłuwamy widelcem co parę centymetrów. Przykrywamy całość folią aluminiową, kładziemy na niej coś, co ją obciąży i spowoduje, że nie opadną brzegi. Mogą to być kamyczki lub np fasola. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.


Przygotowanie farszu:
Rozmrażamy szpinak w rondlu. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z odrobiną masła, dodając dwa ząbki czosnku. Do szpinaku dodajemy ser gorgonzola i trzymamy na ogniu do momentu, kiedy ser całkiem się rozpuści. Miszamy szpinak z cebulą.
Do miski wbijamy jajka, mieszamy je ze śmietaną i startym żółtym serem. Stopniowo dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy. Solimy, pieprzymy i wgniatamy 4-6 ząbków czosnku.
Wylewamy farsz na wypieczony spód i pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Gotowe!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz